Paardenmelkadmin

Wat maakt paardenmelk zo bijzonder?

Paardenmelk bevat veel vitamines (A, B1, B2, B12, C en E), mineralen (ijzer, calcium, fosfor) en spoorelementen. Paardenmelk bevat slechts 1,5% vet (t.o.v. koemelk met 4-4,5% vet) waardoor ze heel licht verteerbaar is. Paardenmelk wordt rauw verkocht en bevat hierdoor nog alle proteïnen, naast de hittebestendige proteïnen zijn er ook nog de zogenaamde wei-proteïnen, welke hittegevoelig zijn en fysiologische effecten (bioactiviteit) hebben. Lactoferrine en lysozyme zijn eiwitachtige structuren uit deze eiwitfamilie met bijzondere eigenschappen.

Studies hebben uitgewezen dat paardenmelk t.o.v. koemelk relatief meer lactoferrine en lysozyme (eiwitachtige structuren) bevat. Lysozyme is in staat om celwanden van sommige ongewenste bacteriën te breken. Lactoferrine is een glycoproteïne dat betrokken is bij de absorptie van ijzer, anti-kankereigenschappen, de controle van infecties en de stimulatie van de groei van zowel epitheelcellen als fibroblasten (Murray et al, 1992). Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat Lactoferrine ook antivirale eigenschappen bezit (Ammendola et al, 2007).

Ritme met haar pasgeboren veulen    DSC_0085

Onze darmflora bevat miljoenen bacteriën. Naast bacteriën die gunstig zijn voor onze spijsvertering bevat deze ook ongewenste bacteriën die afvalstoffen produceren welke de darmwand kunnen irriteren. Wanneer dergelijke afvalstoffen niet via het spijsverteringsstelsel het lichaam kunnen verlaten, geeft dit aanleiding tot heel wat klachten. De spijsvertering kan verstoord worden waardoor men last krijgt van bijvoorbeeld darmrommelingen, gasvorming, opgezette buik, misselijkheid… Daarnaast kan de aanwezigheid van afvalstoffen in het lichaam kan zich ook uiten in de vorm van vermoeidheid, huiduitslag en dergelijke.

Wanneer de darmflora verstoord is, bemoeilijk dit ook de opname van voedingsstoffen waardoor er tekorten ontstaan aan mineralen en vitamines nl. vitamine K en de B-groep. Hierdoor verzwakt de weerstand. Door zijn bijzondere samenstelling zorgt paardenmelk ervoor dat deze afvalstoffen worden geëlimineerd en de darmflora wordt herstelt.

 

Paardenmelk is dus weerstand verhogend, het versterkt het lichaam en zorgt voor meer energie. Het is bovendien licht verteerbaar waardoor het zeer geschikt is voor verzwakte mensen, bijvoorbeeld na een operatie of voor ongeneeslijk zieke patiënten.

Belangrijk is wel dat het voor baby’s niet geschikt is. Paardenmelk bevat namelijk relatief meer natrium dan moedermelk wat werking van de nieren van kleine baby’s kan bemoeilijken. Verder is het vervangen van moedermelk ook niet aan te raden, aangezien de melk te weinig vetten bevat, welke noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby.