Melkprocesadmin

We beginnen de merries pas te melken als hun veulen minstens 6 weken oud is. Dus de eerste 6 weken is alles voor het veulen.
De eerste week melken we de merrie maar 1 keer per dag, daarna 2 keer per dag (om 13.30u en om 18.30u). Veulens en moeder worden ‘s morgens van elkaar gescheiden, zodat de veulens niet meer kunnen drinken bij de moeder. In tussentijd leren ze zelfstandig krachtvoer en ruwvoer te eten. ‘s Avonds na de laatste melkbeurt worden veulens en moeders terug samengezet en overnachten ze op de weide (bij goed weer). Zondag is rustdag voor onze merries, dan blijven ze de hele dag bij hun veulen.
Een merrie geeft gemiddeld 3 à 4 liter melk per dag aan ons.

De merrie wordt op de veulenbronst terug gedekt, d.w.z. ongeveer 7 à 10 dagen nadat ze geveulend heeft. Een merrie die terug drachtig is, stopt vroeger met melk produceren dan een lege merrie. Dat komt door de hormonenregeling. De meeste merries minderen al sterk met melk geven als het veulen zo’n 5 maanden oud is, op 6 maanden worden ze dan meestal gespeend. Een lege merrie kan goed melk blijven geven tot het veulen zo’n 7 à 8 maanden oud is.

We proberen de geboorte van de veulens te verspreiden over het hele jaar, zodat we ook een jaar rond kunnen melken. De eerste veulens  worden in februari geboren, de laatste eind augustus. Dat betekent dat we soms een tekort aan melk hebben in de periode februari – april. Want de laatste veulens zijn dan al 6 maanden oud, dus de moeders stoppen met melk geven en de nieuwe veulentjes zijn nog te jong om van de moeders gescheiden te worden.

Willy aan het melken     DSC_0063             DSC_1770     DSC_0085